De Société liégeoise de Musicologie is op 15 oktober 1929 opgericht te Luik en was de opvolger van de in 1910 opgerichte Société de Musicologie. De gemeenschap is betrokken bij onderzoek naar muziekwetenschap en bij de ontwikkeling van het Belgische muziekwetenschappelijke erfgoed. Ze organiseert vergaderingen, conferenties en colloquia waarvan de resultaten worden gepubliceerd in het Revue de la Société liégeoise de Musicologie.

Het Revue de la Société liégeoise de Musicologie

Het Bulletin de la Société liégeoise de Musicologie werd opgericht in 1935 ter opwaardering van het muzikale erfgoed van het voormalige prinsdom Luik en van het huidige België in het algemeen. Met zijn biografische artikels, institutionele studies en transcripties van partituren is het Bulletin in de loop der jaren de voornaamst bron geworden voor het bestuderen van de muziek uit onze regio’s. In 1995 werd het Bulletin de la Société liégeoise de Musicologie, Revue de la Société liégeoise de Musicologie toen dit laatste tot de universiteit van Luik is toegetreden. Uitgevers waren Philippe Vendrix en later Christophe Pirenne, bijgestaan door musicologen uit verschillende universiteiten van het land. Het opkomen voor en illustreren van het lokale erfgoed is nog steeds een van de hoofdbetrachtingen maar intussen gaat ook steeds meer aandacht uit naar de publicatie en het bekend maken van de meest vernieuwende thesissen en doctoraatsthesissen.

Periodiciteit :

Jaarlijks

Leescomité :

Marlène Britta (Université de Liège)
Marie-Alexis Colin (Université Libre de Bruxelles)
Emilie Corswarem (FRS-FNRS, Université de Liège)
Pascal Decroupet (Université de Nice Sophia Antipolis)
Clothilde Larose (Université d’Utrecht)
Christophe Levaux (Université de Liège)
Aurore Louis (Université de Liège)
Séverine Meers (Orchestre Philharmonique de Liège)
Christophe Pirenne (Université de Liège, Université Catholique de Louvain)
Eugeen Schreurs (Directeur de Resonant, Conservatoire Royal d’Anvers)
Philippe Vendrix (CNRS, Centre d’Etudes Supérieures de la Renaissance, Université François Rabelais, Tours, Université de Liège)
Brigitte Van Wymeersch (Université Catholique de Louvain)